Facebook, Social Ads, Opensocial – οι εκτιμήσεις μου

Στο προηγούμενο άρθρο προσπάθησα να περιγράψω πως θα δουλεύει στην πράξη το Opensocial (λίγο συνοπτικά) και το Facebook Social Ads (λίγο πιο αναλυτικά). Συνεχίζω με τις εκτιμήσεις μου σχετικά με τις επιπτώσεις του μοντέλου Social Ads, γιατί το βρίσκω σημαντικά πιο ενδιαφέρον.

Με βάση τον τρόπο λειτουργίας των Social Ads μπορούμε να πούμε ότι:

Τα μέλη του Facebook έχουν περισσότερο έλεγχο πάνω στις διαφημίσεις που εμφανίζονται.
Σαν μέλος του Facebook μπορώ να αλλάξω τη ρύθμιση του λογαριασμού μου. Σε αυτή την περίπτωση, η σελίδα μου δεν εμφανίζει διαφημίσεις, ενώ και οι “φίλοι μου” θα μπορούν να επιλέξουν να μη βλέπουν τις προτάσεις που προέρχονται από εμένα μέσω του Beacon που περιέγραφα νωρίτερα. Το Permission Marketing του Seth Godin επιτέλους βρίσκει την πλήρη υλοποίησή του.

Η αναζήτηση Οπαδών (fans) θα αναγκάσει τις επιχειρήσεις να δουν με εντελώς νέα ματιά τις σχέσεις τους με τους πελάτες
Την πρώτη περίοδο αυτού του μοντέλου, οι μεγάλοι νικητές θα είναι οι μάρκες (brands) που έχουν ήδη δημιουργήσει μια μεγάλη βάση από ευχαριστημένους πελάτες, οι οποίοι έχουν γίνει εθελοντικά και διαφημιστές της μάρκας. Η πρώτη περίπτωση που μου έρχεται στο μυαλό είναι η Apple. Στη σελίδα που θα δημιουργήσει στο Facebook δεν θα δυσκολευτεί ιδιαίτερα να βρει χιλιάδες Οπαδούς.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη νίκη των εταιρειών που δημιουργούν εξαιρετικά προϊόντα. Πολλές εταιρείες θα προσπαθήσουν να προσελκύσουν οπαδούς στις σελίδες τους. Μακροπρόθεσμα όμως θα φανεί ότι ο σωστός τρόπος δεν είναι το promotion, αλλά το να δώσεις στον πελάτη σου αυτό ακριβώς που χρειάζεται: εξαιρετικά προιόντα, μοναδικές εμπειρίες.

Δύσκολο για τo Facebook να “πιστοποιήσει” μια επιχείρηση
Το Facebook περιορίζει τη διάθεση αυτής της υπηρεσίας σε “πραγματικές” επιχειρήσεις. Θα χρειαστεί μια όλο και μεγαλύτερη ομάδα ανθρώπων που θα πρέπει να ξεκαθαρίζει το τοπίο από τους εκατ. spammers που θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν εικονικές σελίδες άλλων εταιρειών.

Στο πρώτο επεισόδιο του pixelcast κάναμε αναφορά σε μια περίπτωση διαγραφής μέλους του Facebook επειδή το πραγματικό του όνομα δεν ήταν αυτό που είχε δηλώσει. Ίσως αυτό ήταν στα πλαίσια της δοκιμαστικής λειτουργίας αυτής της “ομάδας εκκαθάρισης”.

Μια νέα γενιά marketers
Το Social Ads βασίζεται σε ένα self service σύστημα διαφημιστικής παρουσίας στα Social Networks. Αυτό -στη θεωρία- σημαίνει ότι κάθε εταιρεία θα μπορεί μόνη της να οργανώνει την καμπάνια της εκεί. Το ίδιο είχε συμβεί και με το AdWords. Στην πράξη όμως, αναπτύχθηκε μια ολόκληρη βιομηχανία παγκόσμια, αυτή των SEM και SEO Experts, που ανέλαβε να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν αυτό το νέο εργαλείο προσέγγισης των εκατομμυρίων επισκεπτών της Google.

Το ίδιο πιστεύω ότι θα συμβεί και τώρα με το Facebook. Μια νέα γενιά από marketers θα δημιουργηθεί. Μια γενιά που θα γνωρίζει (καλύτερα: θα ζει) τα Social Networks (Media) από μέσα, και θα μπορεί να καθοδηγεί τις επιχειρήσεις στο καλύτερο μίγμα από πρακτικές μέσα σε αυτό το νέο χώρο.

Συμπέρασμα
Το βλέπω σαν μια μεγάλη νίκη του Facebook – παρόλο που ακόμα δεν το έχουμε δει στην πράξη. Δεν είναι ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά στοχευμένο σύστημα. Είναι ότι στηρίζεται σε μια εντελώς άλλη φιλοσοφία: στην εθελοντική συμμετοχή του πελάτη στις δραστηριότητες και τα μηνύματα της επιχείρησης. Πρόκειται πραγματικά για την επόμενη γενιά του marketing και της διαφήμισης. Σύμφωνα με το Facebook το click through rate σε αυτές τις καμπάνιες θα είναι το διπλάσιο σε σχέση με το συνηθισμένο.

Ενώ το παραδοσιακό σύστημα διαφήμισης στο Google και το Yahoo βασιζόνταν στις λέξεις – κλειδιά, στα Social Networks (MySpace, Facebook) βασίζεται σε κάτι πολύ δυνατότερο: στους ανθρώπους και τις μεταξύ τους σχέσεις.

ΥΓ: Σημαντικό υλικό για όσα γράφω βρήκα εδώ, και εδώ, και εδώ, και εδώ, και εδώ (thanks to Sotomi).

Σημ: Το άρθρο αυτό είναι αναδημοσίευση από το blog του Νίκου Δρανδάκη, nylon.gr

Κατηγορίες: appvertising,new marketing,search marketing,social internet,web 2.0 — Angelos Astreinidis, Τρίτη, 27 Μαϊου 2008

Κανένα σχόλιο »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Σχολιάστε

η paperplane είναι μία επιχειρηματική μονάδα της
iteam